U 8 sati se Mali Kolačić probudio i radosno zaključio : "Mama,tata, dan je!"
Toliko o mom valjanju po krevetu! Diž se i kuhaj kavu.
Nakon krmeljanja do kupaone i kuhanja kave , još u pidžami odlučila sam danas ispeći kruh.
Do sad sam isprobala bezbroj načina i recepata. Od laganog šamaranja, suhog kvasca, svježeg kvasca, kruha bez miješanja 18 sati, do kruha kojeg izmrcvariš mješajući i izvadiš mu dušu.
Sve dok nisam našla omjer koji mi odgovara.
A to je: nema omjera- po filingu.
Dobro, ne baš bez omjera, ali nije strog.
Otprilike je to pol kile brašna, jedan suhi kvasac, 1,5 žličica soli, 1 žličica šećera, 2 dcl mlijeka i mlaka voda.
Dobro miješanje do glatkoće tijesta. Dizanje jedanput, pa opet odmor cca pol vure, pa miješanje , valjanje i rolanje, pa odmor uz obavezno rezuckanje po kruhu za odušak viška zraka. I drito u stari lonac da se digne još pol vure i u pećnicu.
Danas je količina bila poduplana jer mi se jelo nešto slatko. Pa sam napravila i kiflice s eurokremom.
Naravno da je Mali Kolačić bio od velike pomoći.
Pa kako ne bi kad je eurokrem u igri!
A ovako je to izgledalo:
Pripremljen i sfrkan kruh u obični lonac na drugo dizanje do konačnog odlaska u pećnicu.
Završni rezultat je:
Fantastičan domaći kruh koji se ne drobi, traje 3 dana bez problema, ali kod nas baš i ne.
A iznutra mekan ko duša, idealan za mazanje domaćih sirnih namaza.
Kao što sam već rekla danas je bila dupla doza tijesta. Nakon prvog dizanja odvojila sam dio za malo slatkog i izvaljala u relativno pravilan krug.
Izrezala na trokutiće
I onda je pomagać nanjušio slatko i dojurio u pomoć
Nakon lizanja i trackanja kiflice su sfrkane
i ispećene
Nema potrebe napominjati da su do večeri potpuno nestale!
Još mi nije jasno gdje su! Ni kruh naš svagdašnji ni kiflice!
Nakon kupanca i oblačenja pidžame i trećeg pokušaja trpanja Malog Kolačića u krevet, sa punom bušom i njenom i mojom, šapnula sam svojem malom pomagaću Malom Kolačiću "Volim te najviše na svijetu!", a ona mi je isto tako tiho odgovorila "I ja tebe!"
Bajkovito!