15. svibnja 2012.

Biciklomanija i sigurnost prije svega!


U subotu smo uspjele isprobati i novu sjedalicu za bicikl koju nam je Njezino Visočanstvo Baka kupila.  Iskoristile smo toplo i sunčano vrijeme i vozile se biciklom čak sat i pol. Po sigurnim i mirnim mjestima gdje promet nije gust kako bi se privikli na bicikl i sjedalicu.
Kako nam je sigurnost najvažnija, Mali Kolačić je imao i kacigu, a ja sam guslajući pedale objašnjavala kako se na biciklu "daje žmigavac". Ja, priznajem, sebi još nisam nabavila kacigu, ali čim ju kupim ide na glavu prilikom svake vožnje.

Što se sigurnosti tiče, nisam baš našla neke zakonske regulative o prijevozu djece u sjedalici, osim jedne napomene da se dijete smije prevoziti u prikladnoj sjedalici i s kacigom na glavi.
I tako vođena nekom logikom, iskustvom drugih roditelja i preporukom prodavača u specijaliziranoj trgovini, odlučila sam kupiti sjedalicu za vožnju s montažom otraga.

Ako niste znali u EU se ne smiju koristiti sjedalice koje se montiraju naprijed. Čak se više ni ne proizvode takve sjedalice.

Zbog sigurnosnih razloga postoje i štitnici za noge, svojevrsne "police" u koje klinci stave noge, a mame ih zavežu, mislim na noge, kako ne bi lamatale zrakom i ozljedile se na kotačima ili mlatnule prolaznika u stražnji dio "bicikla" :).
Naša sjedalica je proizvedena ove godine i spada u skupinu sjedalica nosivosti do 22 kg , s obaveznom montažom odostraga. 

A evo i par smjernica o sigurnoj vožnji koje sam ja naučila još u osnovnoj školi i to na satu "Tehničkog odgoja" (tko bi rekao da se u školi ipak nešto i nauči! :)) Čak smo imali i vježbe na poligonu sa svojim vlastitim biciklima.


VRLO VAŽNO:



1) Nije se sigurno voziti u smjeru prometa. Uvijek voziti desnom stranom ulice (osim ako živiš u zemlji gdje se vozi lijevom stranom ulice). Sad postoje i biciklističke staze i nadam se da će ih biti sve više pa je sigurnost i sloboda veća.

2) Komunikacija s drugim vozačima u prometu je vrlo bitna. Uvijek pokažite namjeru za skretanjem uz pomoć ruke. Ako želiš skrenut desno - ispruži ruku desno, ako želiš skrenut lijevo - ispruži ruku lijevo.
 Tj. daj žmigavac!!! Ako nisi vičan/vična vožnji jednom rukom-VJEŽBAJ, ali bez klinca u sjedalici :)!

3) Poštuj prometne znakove. Kad prelaziš zebru , uvijek siđi s bicikla i propješaći preko ceste gurajući bicikl. Pogotovo ako je dijete u sjedalici.  Ne bih se drugačije ni mogla zamisliti da prelazim , recimo Ozaljsku kod Trešnjevačkog placa! 

4) Kaciga je vrlo važna sigurnosna mjera, i ukoliko je nemaš možeš dobiti čvrgu na glavi i kaznu! I to 300,00 kuna.

5) Ako se planiraš voziti po mraku, obavezno koristi svjetleće znakove i prsluke.
  
6) U sjedalici su naša dječica VEZANA. To ne moram posebno naglašavati! Zar ne!?

 Zabavljaj se i uživaj vozeći sigurno. A osim toga to je vrlo zdravo i ljepši su vidici jer možeš doći do stazica do kojih autom ne bi mogla/mogao!

Evo jedna slikica s današnje vožnje. I ne , nije obrađena u "fotošopu"!
To su prave boje zalaska sunca na ječmu i maku!

I tako se upuštamo u još jednu zajedničku avanturu. Sad će biti fotki ko u priči!
Tati Kralju samo moramo nabaviti mekši sic za njegov bicikl pa će nam se i on hrabro pridružiti u ovoj avanturi!

A Njegovo Visočanstvo Deda nije mogao odoljeti da Malom Kolačiću kupi i bicikl. Ne znam tko je bio sretniji on ili Mali Kolačić. Uskoro slavimo treći rođendan , a pokloni već stižu!

I za kraj ovog posta, a što drugo nego:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pogledaj još i ovo:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...